Jongere met schuld kan straks beter rondkomen

Jongeren tot 21 jaar die met schuldeisers te maken krijgen, houden bijna geen geld meer over om van rond te komen. Dat gaat veranderen. Het bedrag waar schuldeisers niet aan mogen komen (de zogenoemde beslagvrije voet) wordt voor deze groep verhoogd van 300 euro naar 800 tot 900 euro.

Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid ) zaterdag in het tv-programma Kassa. Het voorstel moet nog door beide Kamers, maar ze verwacht dat het plan nog in deze kabinetsperiode kan worden gerealiseerd.

Klijnsma vereenvoudigt het systeem om de beslagvrije voet vast te stellen. Omdat het nu nog zo complex is, gebeurt het vaak dat de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld waardoor mensen te weinig geld overhouden voor het levensonderhoud.

De beslagvrije voet wordt gebaseerd op de bijstandsnorm. Omdat die voor jongeren tot 21 jaar heel laag is, krijgen ze dus ook een lage beslagvrije voet. In het kader van de vereenvoudiging wordt iedereen gelijk getrokken waardoor de ophoging van de beslagvrije voet voor deze kwetsbare groep mogelijk wordt. Ze krijgen zo een kans om hun leven weer op te bouwen, aldus Klijnsma.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.