Jos de G. vrijgesproken voor doodslag Nicole

De 49-jarige Jos de G. is maandag veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor de verkrachting van Nicole van den Hurk in 1995. Hij werd vrijgesproken van doodslag, omdat de kans bestaat dat nog iemand anders betrokken is geweest bij de dood van het meisje. Tegen de Helmonder was veertien jaar celstraf geëist voor verkrachting én doodslag.

De conclusie van de rechter werd met veel verontwaardiging aangehoord door de nabestaanden. De stiefmoeder van Nicole van den Hurk verliet cynisch applaudisserend de rechtszaal en beende even later woedend het gerechtsgebouw uit.

Het vijftienjarige meisje verdween in oktober 1995 toen ze naar haar bijbaantje in Eindhoven fietste. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop.

DNA-spoor

Min of meer toevallig leidde een DNA-spoor vier jaar geleden naar de verdachte, een veroordeelde tbs'er die begin 2014 werd opgepakt.

De DNA-sporen vormden het belangrijkste bewijs tegen de ontkennende verdachte. De rechtbank in Den Bosch concludeerde maandag op basis van berekeningen dat er geen twijfel over kan bestaan dat zijn sperma is gevonden op het lichaam van Nicole.

Verkracht

Hoewel geweldsporen ontbreken, gaat de rechtbank er toch van uit dat het meisje is verkracht. Voor het verweer dat er mogelijk vrijwillig seksueel contact is geweest tussen de tiener en de wildvreemde oudere man zijn geen aanwijzingen, aldus de rechter.

En terwijl het spermaspoor wel wijst op verkrachting kan de rechtbank ondanks alle dubieuze omstandigheden niet uitsluiten dat iemand anders betrokken is geweest bij de doodslag, aldus de uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.