Jos van Rey: ontneming is rancune van het OM

De ontnemingszaak tegen politicus Jos van Rey is ,,rancune van het Openbaar Ministerie". Zo fulmineerde de Limburger tegen de rechtbank in Rotterdam. Het OM probeert via de rechter een kleine drie ton van de VVD'er terug te vorderen in vervolg op zijn eerdere veroordeling wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Woensdag was de eerste inleidende zitting in de ontnemingszaak, die na de zomer verder wordt behandeld. Gitte Stevens, de advocaat van Van Rey, zette vraagtekens bij veel bedragen die het OM noemde. Diner- en hotelbonnetjes zouden volgens haar niet op conto van Van Rey geschreven mogen worden. Of een door hem voorgeschoten en later terugbetaald bedrag zou niet in de berekening staan. Ook steggelt het OM volgens Stevens over kwesties van slechts 3 euro.

Ze verzocht de rechtbank om een onafhankelijke deskundige aan te stellen, omdat het OM ,,zeer onzorgvuldig" is geweest in de berekening van het bedrag dat in totaal 296.723,86 euro is. ,,Dit alles moet zorgen voor een negatieve sfeer zorgen rondom Van Rey."

Biografie

Volgens de VVD'er is het OM rancuneus vanwege een onlangs over hem verschenen biografie waar justitie niet positief in beschreven wordt. Echter, volgens het OM loopt de ontnemingszaak al langer en is deze niet in de afgelopen vier weken opgetuigd.

De zaak gaat na de zomer verder met onder meer de reactie van het Openbaar Ministerie op de verzoeken van de verdediging en de besluiten van de rechtbank.

Van Rey werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou giften hebben aangenomen van zijn vriend Piet van Pol, die projecten voor de gemeente realiseerde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.