Kabinet wil nog dit jaar grondstoffenakkoord

Nog dit jaar wil het kabinet een nationaal grondstoffenakkoord sluiten met bedrijven, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties om het gebruik van grondstoffen drastisch te verminderen. ,,We moeten af van deze wegwerpmentaliteit'', aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Grondstoffen worden steeds schaarser en daarom moet er in de toekomst volgens het kabinet veel minder van gebruikt worden. Het akkoord heeft als doelstelling om het gebruik van grondstoffen tot 2030 te halveren. Het uiteindelijke doel is om in 2050 alle grondstoffen te hergebruiken. Bijkomend voordeel is dat er hierdoor ook minder uitstoot is van broeikasgassen.

Het akkoord moet er toe leiden dat producten vaker gebruikt worden en er minder spullen komen die eenmalig worden aangewend. De bouw moet bijvoorbeeld sloopafval gaan gebruiken in nieuwbouwprojecten. Verder moeten op termijn milieuonvriendelijke verpakkingen (van bijvoorbeeld soep en chips) verdwijnen. Ook moeten gemeenten afval beter gaan scheiden.

Afvalscheiding

Dijksma maakt 27 miljoen euro vrij om de afvalscheiding te verbeteren. Dat geld wordt ingezet om onder meer te zorgen dat de zevenduizend basisscholen in ons land hun vuil beter gaan scheiden, schrijft ze woensdag samen met Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Kamer.

Om een afvalvrije of circulaire economie te bereiken is ook een ,,cultuuromslag" nodig in het bedrijfsleven. Dat wil het kabinet steunen door subsidies, maar ook door aanpassen van regelgeving. Het kabinet wil met ING, Rabobank en ABN AMRO gaan praten hoe innovatieve bedrijven gestimuleerd kunnen worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.