Kamer eist opheldering over privilege koning

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer eist opheldering van de regering over een privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers. Die worden al sinds de jaren zeventig gecompenseerd voor de belasting die ze betalen over het rendement van hun vermogen.

RTL Nieuws onthulde maandag dat daarover destijds in het diepste geheim afspraken werden gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

,,Zo'n compensatie is iets wat weinig mensen snappen'', aldus PVV-leider Geert Wilders. D66-fractieleider Alexander Pechtold zegt een ongemakkelijk gevoel te hebben: ,,Dit is niet verantwoord.''

Teruggedraaid

Kamerlid Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA zou het liefst zien dat de compensatie wordt teruggedraaid: ,,Iedereen moet belasting betalen. De belastingdeal met de koning moet stoppen.'' Hij stelde premier Mark Rutte een reeks vragen over de omstreden afspraak.

Rutte zei tegen RTL Nieuws dat hij de kwestie ,,heel goed gaat bestuderen" en daarna de Tweede Kamer zal informeren.

RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.