Kind ligt te lang in ziekenhuis

Door een tekort aan gespecialiseerde wijkverpleegkundigen liggen honderden kinderen langer dan medisch noodzakelijk in het ziekenhuis.

Verpleegkundigenkoepel V&VN doet vrijdag een dringend verzoek aan staatssecretaris Van Rijn om dit te stoppen.

De extra tijd die kinderen in het ziekenhuis verblijven omdat het thuisfront geen medische zorg kan vinden, kan oplopen tot 12 weken, waarschuwt V&VN. ,,Een kind wil niets liever dan naar huis, naar zijn veilige vertrouwde omgeving. Verblijf in een ziekenhuis levert vaak extra angst en stress op”, zegt de directeur van V&VN, Sonja Kersten. Jaarlijks liggen een half miljoen kinderen in het ziekenhuis.

Tekort

Nu is er al een tekort van 600 kinderverpleegkundigen in de wijk en nog eens 150 in de ziekenhuizen, blijkt uit een inventarisatie van de beroepsvereniging. ,,Dit tekort wordt de komende jaren alleen maar groter. Het kabinet wil dat patiënten zo snel mogelijk na hun behandeling weer naar huis gaan om daar verpleegd te worden, maar er zijn te weinig wijkverpleegkundigen met een kinderspecialisatie.”

V&VN stapt vandaag naar staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) met de dringende vraag om opleidingsplaatsen. Ook adviseert de koepel om de opleidingsmodule kinderspecialisatie uit te breiden van 13 naar 16 maanden, zodat studenten ook direct worden opgeleid voor de wijkverpleging.

Specialisatie nodig

Om kinderen thuis te verzorgen is een specialisatie nodig, benadrukt directeur Kersten. ,,Kinderen reageren anders op medicijnen, geven minder snel aan dat ze last hebben van bijwerkingen en je moet hun vertrouwen winnen. Het zijn geen kleine volwassenen.”

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt geen signalen te hebben dat patiëntjes structureel te lang in ziekenhuizen verblijven. Wel merkte ze in het verleden dat een grote verandering in de branche – zoals nu het geval is met zorg die van ziekenhuizen naar de wijk wordt verplaatst – kan leiden tot een tekort aan personeel. ,,Dat is vervelend. Mensen krijgen er stress van en dat wil je niet,” zegt een woordvoerder. ,,De NVZ wil helpen met het opleiden van deze verpleegkundigen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.