Knoops: machtsmisbruik OM in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie heeft misbruik gemaakt van zijn vervolgingsrecht in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat stelde zijn raadsman vrijdag in verdediging van Wilders' 'minder-Marokkanen’-uitspraken. Strafpleiter Geert-Jan Knoops vroeg de Haagse rechtbank om het OM alsnog niet-ontvankelijk te verklaren wegens het misbruik van de scheiding van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

Het proces symboliseert volgens Knoops dat anno 2016 in Nederland politieke processen nog steeds kunnen worden gevoerd. Hij hekelde de aanklagers omdat ,,het realiteit is dat het OM een politicus monddood wil maken''. Hij stelde dat het OM selectief te werk gegaan is gegaan bij het interpreteren van de uitspraken, de wet en de 6474 aangiften. Daartoe zijn mensen ,,opgeroepen, aangespoord of geronseld''.

Knoops hield de rechtbank voor dat een politiek oordeel wordt gevraagd. In het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp betoogde hij dat Wilders niet strafbaar is voor zijn gewraakte uitspraken in maart 2014. ,,U zult concluderen dat er geen zaak is tegen Wilders.''

Context

De uitspraken van Wilders hebben niets te maken met verhuld racisme of intolerantie, maar geven volgens Knoops de mening weer van de bezorgde burgers en de oplossingen die de PVV-leider aandraagt. De uitlatingen in maart 2014 moeten alleen in politieke context worden beschouwd, vindt Knoops.

Hij schetste ,,uit fairness naar de verdachte'' de gebeurtenis meteen na diens 'minder-Marokkanen'-uitspraak in een Haags café, toen hij werd geïnterviewd door de NOS.

Crimineel

Daarin plaatste Wilders de context van zijn uitspraken, zoals de vrijwillige remigratie van Marokkanen, het sluiten van de grenzen en het uitzetten van criminele Marokkanen. In een interview met RTL's Frits Wester stelde Wilders verder dat het hem niet ging ,,om Marokkanen met een winkeltje''.

Die nuanceringen passen volgens Knoops niet in slogans tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Bovendien heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) het uitzetten van criminele vreemdelingen als Somaliërs, Irakezen en Marokkanen voor vergrijpen met een straf van meer dan zes maanden inmiddels tot beleid verklaard, aldus Knoops.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.