Koenders nonchalant over dreigement Erdogan

Het dreigement van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de grenzen open te stellen als de EU nieuwe stappen tegen Turkije neemt, maakt weinig indruk op minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). ,,Ik geloof dat dreigementen niet helpen'', zei hij vrijdag.

Het Europees Parlement riep donderdag de lidstaten van de EU op de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen vanwege onder meer de verslechterde mensenrechtensituatie in Turkije. Daar voelt Koenders niets voor. Hij wil blijven praten met de Turkse autoriteiten.

De EU en Turkije kwamen eerder een deal overeen waardoor de toestroom van vluchtelingen naar de EU vanuit Turkije drastisch verminderde. In ruil daarvoor kreeg Ankara miljarden voor de opvang van Syrische vluchtelingen en werden gesprekken over toetreding tot de EU weer geopend.

Volgens Koenders is Turkije de afgelopen tijd geen stap dichterbij toetreding gekomen en is het eerder verder uit zicht geraakt. Turkije moet gewoon aan de voorwaarden voldoen, aldus de bewindsman. Hij verwacht niet dat de deal van tafel gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.