Koude Koningsdag rustiger dan anders

Koningsdag is op veel plaatsen rustiger verlopen dan voorgaande jaren. Wegens kou, hagel en regen bleven veel mensen waarschijnlijk liever binnen. In Zwolle, waar de koninklijke familie feest vierde, bleef het wel droog.

In andere delen van het land trokken stevige buien met onweer, hagel en windstoten over. In diverse plaatsen waren activiteiten afgelast of aangepast. Koud was het ook, in De Bilt werd het maximaal 10,7 graden. Daarmee is Koningsdag van dit jaar de koudste koninklijke feestdag sinds Koninginnedag 1985. Tot ongeveer 18.00 uur gold code geel van het KNMI.

Toch had koning Willem-Alexander het in Zwolle over ,,de warmste Koningsdag'' die hij tot nu toe heeft beleefd. Daarmee doelde hij op de hartelijke ontvangst, zo zei de monarch in zijn dankwoord aan het einde van het verjaardagsbezoek aan de Overijsselse hoofdstad. De prinsessen Alexia, Amalia en Ariane maakten voor het eerst het hele programma mee.

Republikeinen

Volgens de Zwolse politie waren er tussen de 60.000 en 80.000 bezoekers in het centrum van de stad. Problemen deden zich niet voor. Wel bevonden zich op strategische plekken tussen het publiek ook republikeinse demonstranten die rood-wit-blauwe borden omhoog hielden met teksten als 'Leve de republiek Nederland' en 'Geen monarchie maar democratie'.

In de grote steden waren er weinig noemenswaardige incidenten. Volgens een Rotterdamse politiewoordvoerder, die repte over ,,een bijna doordeweekse dag'', komt dat omdat ,,de mensen elkaar minder in de weg zaten''.

Rode Kruis

Volgens het Rode Kruis verliep Koningsdag ,,rustig en beheersbaar''. Hulpverleners hadden ,,substantieel minder'' te doen dan in andere jaren. In Amsterdam waren er wel wat problemen met alcohol en drugs. In totaal moesten 47 mensen worden geholpen in de hoofdstad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.