Kritiek Halsema op bedreiging brandweerbaas

Aan het begin van haar eerste gemeenteraadsvergadering in Amsterdam heeft burgemeester Femke Halsema de bedreigingen aan het adres van brandweercommandant Schaap opnieuw scherp veroordeeld. Zij deed dat in een verklaring namens het college. Halsema noemde de bedreigingen onacceptabel.

Dinsdag werd bekend dat de Amsterdamse brandweerbaas Leen Schaap aangifte heeft gedaan van doodsbedreigingen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt die. In sommige media is het vermoeden uitgesproken dat de bedreigingen afkomstig zijn uit het eigen korps. Brandweer Nederland gaf aan bezorgd te zijn. Halsema sprak al kort met Schaap en heeft volgende week uitgebreider overleg. I

Halsema (52) volgde Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker. Ze werd al langer genoemd als nieuwe burgemeester. Toch bleef het tot het einde spannend, want tijdens een urenlange vergadering achter gesloten deuren besloot de Amsterdamse gemeenteraad op 27 juni Halsema voor te dragen en niet de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels.

Halsema werd een week geleden geïnstalleerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.