Lopers en fietsers bedwingen weer Alpe d'HuZes

Voor de elfde keer beklimmen fietsers en lopers donderdag de Franse berg Alpe d'Huez om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Om 04.30 uur valt het startschot, waarna 881 lopers en 3193 fietsers de berg beklimmen, sommigen één keer, anderen zes keer. 's Avonds komen de laatste deelnemers over de finish en is de voorlopige opbrengst bekend.

Onder de deelnemers, die zich laten sponsoren, zijn altijd veel (ex-)kankerpatiënten en familieleden, vrienden en buren. Thuisblijvers kunnen de dag volgen via een gezamenlijke uitzending op de regionale omroepen.

Vorig jaar leverde de jaarlijkse sponsortocht 12 miljoen euro op. De inkomsten liepen enkele jaren geleden flink terug na ophef over declaraties van een van de oprichters van Alpe d'HuZes.

Donderdagavond wordt de tussenstand van de opbrengst bekend en eind oktober het definitieve bedrag, dat naar een apart fonds van KWF Kankerbestrijding gaat. Dit jaar wordt het geld onder meer besteed aan het stimuleren van jonge, talentvolle onderzoekers en het creëren van extra kansen voor baanbrekende ideeën.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.