Magali Reus wint de Prix de Rome 2015

Beeldend kunstenaar Magali Reus is de winnaar van de Prix de Rome 2015, de oudste kunstprijs voor jonge talenten. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) overhandigde haar de prestigieuze prijs, waaraan een bedrag verbonden is van 40.000 euro. Koningin Máxima was aanwezig bij de uitreiking in De Appel Arts Centre in Amsterdam.

Reus (1981) krijgt de onderscheiding voor haar nieuwe werk Leaves, een serie van vijf groot opgeblazen objecten die doen denken aan hangsloten. De ,,prikkelende'' presentatie getuigt volgens de jury van een hoge kwaliteit en een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt naar een volgende stap.

De werken zijn ,,vervreemdend, verleidelijk en afstandelijk tegelijk'', luidt het oordeel van de jury. Die is gefascineerd door de ,,onverklaarbare, maar mooie eigenaardigheid'' van het kunstwerk. ,,De mysterieuze materialiteit van de objecten roept meer vragen op dan beantwoord kunnen worden.''

Sculpturen

Reus volgde een opleiding aan onder meer de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam. Ze woont en werkt nu in Londen. Ze had recent onder meer solo-exposities in Londen, New York en de Duitse stad Münster. Reus' oeuvre bestaat uit sculpturen waarin zij een relatie probeert te leggen tussen hedendaagse consumptiegoederen en het menselijk lichaam.

Naast Reus waren ook Hedwig Houben, Christian Nyampeta en kunstenaarscollectief Foundland genomineerd. De vier finalisten zijn beoordeeld op nieuw werk dat ze gedurende een periode van vijf maanden hebben gemaakt.

American Academy

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor talentvolle beeldende kunstenaars en architecten onder de veertig jaar. De prijs werd in 1808 door Lodewijk Napoleon in Nederland geïntroduceerd om kunsttalent te stimuleren. Naast de geldprijs mag de winnaar een tijd werken in de American Academy in Rome.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt in de categorie beeldende kunst. Eens in de vier jaar is er een Prix de Rome voor een architect.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.