Mark Rutte wil de 'gewone man' te vriend houden

Premier Mark Rutte. Foto: ANP

Ineens slaat Mark Rutte een andere toon aan. Multinationals zijn uit de gratie en er is onvrede over de koopkracht. Dus is het tijd voor een ander geluid.

De oproep van Rutte afgelopen weekend aan het adres van de grote bedrijven om nu eindelijk de lonen voor gewone werknemers eens te verhogen, is op zichzelf niet nieuw. Al jaren roept hij bedrijven op de lonen te laten stijgen, bijvoorbeeld op Prinsjesdag in 2017. Alleen: die oproep had niet het gewenste effect.

Neem alleen al dit jaar. De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Maar waar het kabinet er vanuit ging dat de lonen in het bedrijfsleven dit jaar met gemiddeld 2,7 procent zouden stijgen, bleef dat volgens het CBS in het eerste kwartaal steken op 2,1 procent. Daardoor dreigt de koopkracht van burgers achter te blijven.

Ongemeen fel

Daardoor was de toon van Rutte dit keer ongemeen fel. En dat is wel nieuw. ,,Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen’’, sneerde de premier op een VVD-bijeenkomst. Als bedrijven de salarissen niet genoeg laten stijgen, zal het kabinet de beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting mogelijk niet doorvoeren, dreigde hij. In plaats daarvan zou het kabinet dat geld ook kunnen ‘teruggeven aan de werknemers in de vorm van lagere inkomstenbelasting’.

Het zal even schrikken zijn geweest voor sommige bedrijven. De VVD is van oudsher de partij die het opneemt voor ondernemers. Toch zei Rutte toen hij zich in 2006 kandidaat stelde als politiek leider van de VVD al dat de partij er meer moest zijn voor ‘de gewone man’. De VVD moest af van haar imago van ‘parelkettingen en driedelig grijs’. Onder Ruttes leiderschap werd de VVD voor het eerst de grootste, doordat de partij nieuwe kiezersgroepen aansprak.

Onvrede over btw-verhoging

Maar die dreigen nu weg te lopen. Er is onvrede over de btw-verhoging en de hogere energierekening. Over multinationals als Shell die weinig belasting betalen. Over klimaatplannen die de burger veel geld kosten, terwijl bedrijven buiten schot leken te blijven.

Het was ook om die reden dat de VVD dit voorjaar een draai maakte en haar verzet tegen een CO2-heffing voor bedrijven liet varen. Rutte wil af van het imago als zou hij aan de leiband lopen van het grootkapitaal. Niet voor niets hoonde de oppositie, die in de aanloop naar de volgende verkiezingen een wapen uit handen dreigt te worden geslagen, dat het optreden van Rutte volstrekt ongeloofwaardig was. Vandaag zal de oppositie hem in de Tweede Kamer proberen te verleiden boter bij de vis te leveren en iets te veranderen aan de belastingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu