Massaal protest wekt boosheid: duizenden mensen op elkaar gepakt bij racismebetoging op De Dam: 'Klap in gezicht zorgverleners'

Vele duizenden mensen staan op elkaar gepakt op De Dam. Foto: ANP

Het samendrommen van 5000 demonstranten op de Amsterdamse Dam vandaag is verkeerd gevallen bij een flink deel van de Tweede Kamer. De betogers hadden op zijn minst onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, vinden politici van VVD, CDA, PVV, D66, ChristenUnie en FVD. Ze uiten flinke kritiek op burgemeester Femke Halsema.

Voor de demonstratie, ingegeven door de fataal afgelopen arrestatie van de zwarte Amerikaan George Floyd, kwamen naar schatting ongeveer 5000 mensen opdagen. Ze wilden lucht geven aan hun verontwaardiging over het geweld dat zwarte Amerikanen van de politie te verduren hebben.

,,Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen”, zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) op Twitter. Fractiegenoot Julius Terpstra spreekt van een ‘klap in het gezicht van de zorgverleners’ die juist op adem hoopten te komen nu het coronavirus voorlopig beteugeld lijkt. En Madeleine van Toorenburg noemt de drukte ‘compleet gestoord’.

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt het ,,nooit gerechtvaardigd” om ,,met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen”. Hij wijst op ,,de hartekreet” van ic-artsen die vrezen dat de demonstranten de corona-epidemie weer doen opleven.

,,Soms moet je een demonstratie stoppen omdat het te druk wordt”, vindt ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ,,We zouden dit allemaal samen doen”, brengt hij in herinnering met een verwijzing naar de offers die veel Nederlanders hebben gebracht.

Het Amsterdamse VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vindt de beelden van een volle Dam ‘in coronatijd echt niet deugen’, hoe ze ook ‘de strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid’ steunt. De demonstranten hadden afstand moeten bewaren en waar dat mis ging had volgens haar moeten worden ingegrepen. ,,Ik zie foto’s waarop de burgemeester nota bene doodleuk tussen de mensenmassa staat. Zonder mondkapje, en het lijkt zelfs binnen 1,5 meter. Wat is dit in hemelsnaam?”

Ook Van Dam heeft vragen aan Halsema. ,,Welke afspraken heeft zij op voorhand met de organisatoren gemaakt?"

PVV-leider Geert Wilders begrijpt niet dat terrasgangers strikt afstand moeten bewaren maar dat voor ‘een linkse demonstrant’ dat voorschrift ‘ineens niet meer’ geldt. Hij noemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ‘corrupt’ omdat ze ‘links boven de wet’ zou stellen en wil justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg.

D66-europarlementariër Samira Rafaela was zelf bij de demonstratie, maar hield het voor gezien. ,,Het werd echt te druk, waardoor 1,5 meter afstand houden lastig werd. Daarom ben ik weggegaan. En ik roep iedereen om 1,5 meter afstand te houden.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt via een Twitter een verwijzing naar de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op diezelfde Dam, nog maar vier weken geleden. ‘De Koning hield zijn indrukwekkende speech bijna alleen."

Maurice van de Bosch, voorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en radioloog, voelt zich in het hemd gezet. ‘Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt. We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, hét risico zijn voor verspreiding van Covid-19', twittert hij.

Reactie Femke Halsema

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema - zelf ook aanwezig bij de demonstratie -  liet eerder vandaag tegenover   van zich horen  via een woordvoerder. Ondanks de grote menigte op de Dam is de gemeente niet van plan om in te grijpen om de anderhalve meter afstand tussen mensen te waarborgen.

De houding van de gemeente is opvallend omdat de afgelopen weken meerdere keren is ingegrepen in parken en op openbare plekken om grote groepen mensen uit elkaar te drijven. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam.”

menu