Meer donateurs voor vluchtelingenorganisaties

Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, neemt af maar Nederlanders geven nog steeds gul aan organisaties als VluchtelingenWerk en Stichting Vluchteling. Het aantal donateurs is juist toegenomen, meldt ook Artsen zonder Grenzen (AzG). Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw.

Vorig jaar had VluchtelingenWerk Nederland 65.000 donateurs, 30 procent meer dan in 2014. Ze gaven gemiddeld ook iets meer: 111 euro in 2015 tegen 70 euro een jaar eerder. De naamsbekendheid van de organisatie werd groter in 2015, maar de publieke waardering voor de club daalde licht, zo staat in het jaarverslag. ,,In het debat worden wij gezien als de voorstanders van de komst van vluchtelingen, dat neemt niet iedereen ons in dank af'', zegt directeur Dorine Manson.

Ook de Stichting Vluchteling kreeg meer aanhangers. ,,Op veel verjaardagsfeestjes leidt het onderwerp vluchtelingenopvang nog altijd tot verhitte debatten'', aldus directeur Tineke Ceelen donderdag in de krant. ,,Dat wij nog steeds meer donateurs trekken, betekent dat problemen van vluchtelingen mensen niet koud laten.''

Het aantal eerste asielaanvragen in Nederland wordt al maanden minder. Eind vorig jaar klopten er nog wekelijks meer dan duizend mensen aan. In maart was dat aantal gezakt naar vierhonderd per week. Van de 52.000 beschikbare bedden in de asielopvang is nu een derde niet bezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.