Megaspitsen kosten 3 miljard euro

Bijna zeventig keer heeft dit jaar in de spits in totaal meer dan 300 kilometer file gestaan. Het aantal ‘superspitsen' is daarmee bijna drie keer zo hoog als voorgaande jaren.

Fileleed kost Nederland dit jaar volgens hoogleraar Transport Bert van Wee ongeveer 3 miljard euro. Als er file staat, loopt het steeds vaker uit de hand, blijkt uit nieuwe cijfers van de Verkeers Informatie Dienst (VID). De ochtend- en avondspits eindigen veel vaker in een verkeersinfarct. In 2012 gebeurde het 19 keer dat in de spits meer dan 300 kilometer file stond. Dat aantal klom de jaren daarna lichtjes van 25 in 2013 naar 27 in 2014. Maar dit jaar steeg het aantal explosief naar 67.

Lading plastic

Bij de spits met de meeste file van dit jaar op 19 november veroorzaakte een afgevallen lading plastic al 15 kilometer op de A2 naar Utrecht, maar ook de omleidingsroute via de A1 blijkt met 15 kilometer een filefuik. De drukste spits van het jaar staat niet op zichzelf.

,,Files met een totale lengte van 300 kilometer waren de afgelopen vijf jaar uitzondering, maar nu blikken of blozen we daar niet meer van'', verzekert Frank Boer van de VID. Vooral de maand november was volgens hem ‘extreem slecht'. De donderdagavondspits vormde met gemiddeld bijna 470 kilometer de grootste ergernis. Ook de dinsdagochtend en -avond scoorden met zo'n 430 kilometer bijzonder hoog.

Regen als boosdoener

Regen was die maand een van de boosdoeners, analyseert Boer. ,,In november regende het vergeleken met vorig jaar zeven keer zo vaak tijdens de spits.'' Omdat bestuurders meer afstand houden als het regent, passen er dan minder voertuigen op een rijbaan, verklaart Van Wee.

Verschil met vroeger is volgens de professor van de TU Delft ook dat files zich niet beperken tot de Randstad. Zo staan we nu ook vast in grote delen van Brabant en het westen van Gelderland. ,,In de spits zitten de snelwegen al behoorlijk vol. Er hoeft maar een kleine hoeveelheid auto's bij te komen, of in het hele land staat het vast.''

'Mijd die spits'

Dankzij de economische crisis was het aantal files sinds 2008 juist afgenomen, omdat er wat minder auto's de weg op gingen. ,,Mensen zijn eraan gewend geraakt dat je ook in de spits weer een beetje door kon rijden'', licht Boer toe. Verkeerskundigen hebben maar één advies voor de automobilisten die geen zin hebben om in de file te staan: ‘mijd die spits!'.

Intussen verwondert de VID zich erover dat ook spitsen zonder neerslag eindigen in een megaopstopping. ,,Op 26 november was het droog en toch stond er meer dan 500 kilometer file. De oorzaak is onduidelijk. Als het zo doorgaat, kunnen we voor 2016 onze borst natmaken.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.