'Minder gezonde levensjaren door Volkswagen'

'Minder gezonde levensjaren door Volkswagen' ANP

Door de sjoemelsoftware van Volkswagen gaan Europeanen en Amerikanen eerder dood en worden ze eerder ziek. In totaal gaan ruim 44.000 'gezonde levensjaren' in Europa verloren en bijna 700 in de Verenigde Staten. Dat komt doordat de Volkswagen-diesels meer stikstofoxide uitstoten. Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben dat berekend.

De uitstoot kan leiden tot longkanker en hart- en vaatziekten, maar kan ook astma verergeren. ,,We keken bijvoorbeeld naar de toename van longkanker per kilo uitstoot. Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel levensjaren die mensen verliezen. Aan astma sterf je niet, maar je verliest wel kwaliteit van leven. Dat wordt ook meegeteld'', zegt onderzoeker Rik Oldenkamp.

De verloren levensjaren kosten 29 miljard euro, vrijwel helemaal in Europa. De kosten voor bijvoorbeeld medische behandeling zijn daar niet in meegerekend. De schade hier is groter, doordat Europa meer Volkswagens telt en dichter bevolkt is.

De schade kan nog groter worden als Volkswagen niet genoeg doet om de sjoemel-auto's terug te roepen. Dan kunnen nog eens 72.000 gezonde levensjaren verloren gaan en kan de schade met 47 miljard euro toenemen.

menu