Minder mensen willen stoppen met aardgas, wel willen ze van de bevingen in Groningen af

'Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af' ANP

De Nederlanders zijn verdeeld over aardgas. Terwijl steeds meer mensen vinden dat de gaswinning moet stoppen vanwege de bevingen in Groningen, neemt tegelijk het draagvlak af om vanwege de klimaatproblematiek te stoppen met aardgas.

Dat blijkt uit een landelijke peiling die is uitgevoerd door klimaatstichting HIER.

De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem aangeeft is bijna gehalveerd. De groep die vindt dat met aardgas moet worden gestopt vanwege de aardbevingen in Groningen is volgens klimaatstichting HIER juist verdubbeld.

Warmtepomp populair als alternatief

Toch willen steeds minder Nederlanders van het gas af. Waren een jaar geleden nog zes op de tien Nederlanders (57 procent) positief over aardgasvrij wonen, nu kan minder dan de helft (48 procent) zich vinden in het doel van het kabinet om de cv-ketel uit elke woning te verbannen.

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het populairste alternatief voor aardgas. Circa 20 procent van de ondervraagden geeft aan deze optie de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet, 8 procent voor biogas en niet minder dan 21 procent heeft eigenlijk geen voorkeur, 'als de woning maar warm is'.

'Draagvlak onder Nederladers essentieel'

Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in de wijk. Een op de drie wil juist wel actief betrokken zijn. De peiling werd gehouden onder 2350 Nederlanders.

In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen gasloos zijn en twintig jaar later, in 2050, alle 7 miljoen woningen.

,,Mensen willen weten wat het voor hun eigen woning betekent. Het is nu onduidelijk hoe de kabinetsplannen allemaal gefinancierd gaan worden", aldus een woordvoerster van het expertisecentrum. ,,Draagvlak onder de Nederlanders is essentieel. Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financieringsregelingen, maar ook over de voordelen."

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland