Minder vaak pincode intoetsen om coronavirus

Minder vaak pincode intoetsen om coronavirus ANP

Nederlanders die contactloos met hun betaalpas betalen, hoeven voortaan minder vaak alsnog hun pincode in te toetsen. Banken hebben de limiet voor het aantal contactloze pinbetalingen verhoogd, zodat klanten betaalautomaten zo min mogelijk aanraken. Dit is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Contactloos betalen met de pinpas zonder de pincode in te toetsen, is mogelijk voor bedragen tot 25 euro. Tot nu toe moesten pashouders alsnog hun pincode intoetsen als ze met alle kleine betalingen bij elkaar opgeteld het bedrag van 50 euro hadden bereikt. Die zogeheten 'cumulatieve' limiet wordt nu verhoogd naar 100 euro. Voor betalingen boven de 25 euro blijft het voorlopig nog wel nodig de pincode in te toetsen. De aanpassing van de limiet geldt zolang bijzondere maatregelen nodig zijn tegen de virusuitbraak.

Cees van Tiggelen, die ouderenorganisaties vertegenwoordigt bij het overleg over betalingsverkeer, stelt dat klanten ook na de aanpassing goed beschermd zijn tegen misbruik van contactloze betaalpassen. Banken blijven de schade vergoeden als na het verlies van je bankpas iemand contactloos met die kaart heeft gepind. "Dat is dus geen belemmering om contactloos te pinnen."

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland roepen winkelend publiek op zo veel mogelijk contactloos te pinnen. Supermarkten pleitten eerder deze week al voor een verbod op contant geld in winkels, als maatregel om medewerkers en klanten zo veel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.

menu