Moskee kreeg 2,5 miljoen uit Koeweit 'zonder voorwaarden'

Moskee kreeg 2,5 miljoen uit Koeweit 'zonder voorwaarden' ANP

De omstreden moskee As-Soennah in Den Haag kreeg in 2014 en 2015 in totaal bijna 2,5 miljoen euro uit Koeweit zonder dat er speciale voorwaarden zijn gesteld. Dat zegt Abdelhamid Taheri, tot september vorig jaar bestuursvoorzitter van het gebedshuis.

Het geld was aangevraagd voor speciale projecten, zoals het drukken van de koran, aldus Taheri tegen de Tweede Kamer. Een commissie van de Kamer onderzoekt of moskeeën worden beïnvloed door buitenlands geld. De vrees bestaat dat streng islamitische landen met hun geld hier de radicalisering van jongeren aanjagen.

"We zijn onafhankelijk", benadrukte Taheri. Volgens hem zijn er geen eisen aan de donaties verbonden. "Daar maak ik me geen zorgen om. Absoluut niet. Op geen enkele manier." Er zou dan ook geen link zijn met extremistische organisaties.

Volgens hem komen de schenkingen uit islamitische inzamelingen, en gaat het om aalmoezen. De aanvragen zouden zijn geregeld via een contactpersoon in Koeweit, een sjeik die ook in As-Soennah predikte.

menu