Moslims vieren feest na maand vasten

Moslims in Nederland vieren vrijdag het einde van de ramadan met het Suikerfeest. Het Suikerfeest markeert het einde van een maand lang vasten. Het duurt drie dagen. Scholen en werkgevers geven vaak een dag vrij.

Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek. Er worden dan vooral veel zoetigheden geserveerd en er worden cadeautjes gegeven. Rijken hebben de plicht om voor de armen te zorgen.

De ramadan eindigt vlak na de nieuwe maan. Niet alle moslims vieren het feest op hetzelfde moment. Moslims met Arabische/Marokkaanse wortels vieren het Kleine Feest een dag later. Dit komt doordat zij vasthouden aan een andere methode voor het bepalen van het einde van de ramadan.

Sommige winkelketens spelen in op het Suikerfeest. Parfumerieketen Douglas wenst op haar website iedereen een prettig feest toe en prijst een serie cadeaus aan. De Bijenkorf heeft een speciale suikerfeesttaart met een rode halve maan van granaatappelpitjes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.