Nederland in strenge lockdown met de volgende maatregelen

Nederland in strenge lockdown met de volgende maatregelen ANP

Nederland gaat met ingang van dinsdag 15 december ten minste tot en met 19 januari in lockdown met de volgende maatregelen:

- Alle scholen, van primair onderwijs tot en met de universiteiten, gaan dicht van 16 december tot en met ten minste 17 januari. Zij geven voornamelijk online les, met uitzonderingen voor praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens en tentamens in het (voor)examenjaar mbo, hbo en wo. Ook geldt een uitzondering bij alle onderwijsvormen voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan ook dicht, met een uitzondering voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.

- Verder geldt: ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal twee mensen en ontvang thuis maximaal twee personen ouder dan 13 jaar. Uitzonderingen: met kerst op 24, 25 en 26 december mag je thuis drie mensen van 13 jaar of ouder ontvangen.

- Opnieuw het dringende advies om thuis te werken. Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen. De zorg moet wel zoveel mogelijk toegankelijk blijven, dus alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan. Voor andere reizen geldt: boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland.

- Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

- De volgende locaties sluiten: winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen); locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen, theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s. Dat geldt ook voor dierenparken en pretparken en voor binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s en wellness. Hotels blijven open maar ze moeten hun restaurants sluiten en mogen geen roomservice bieden.

- Er gelden enkele uitzonderingen. Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten en servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen openblijven. Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open, net als het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties. Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk en buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen. Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland