'Nederlanders sparen en verliezen koopkracht'

Ondanks de uitzonderlijk lage rente sparen Nederlanders nog steeds volop. Het spaarsaldo groeide het afgelopen jaar met 10 miljard euro. Maar dat spaargeld verdampt omdat de rente bij lange na niet de stijging van de prijzen compenseert. Dat schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

Bij de drie grootste banken, ING, Rabobank en ABN Amro, is bij vrij opneembare rekeningen de rente al gedaald tot 0,05 procent. Spaarders verliezen volgens de krant dit jaar 3,5 miljard euro aan koopkracht.

Dat we toch blijven sparen komt volgens hoogleraar Economie Henriëtte Prast doordat niet alle spaarders zin hebben in beleggen op de beurs. ,,Mensen zijn zo verstandig dat ze liever een buffer hebben, zelfs als die minder waard wordt, dan te consumeren. Alles consumeren is rampzalig als je met tegenvallers wordt geconfronteerd."

Beleggen

Prast waarschuwt voor spotjes van onder meer ABN Amro die mensen ertoe moeten aanzetten om te gaan beleggen. ,,Vreselijk. In mijn ogen moet je geen risico nemen met geld dat je nodig hebt. Met geld dat je niet nodig hebt, hangt het van je voorkeur af.´´

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlanders samen 415 miljard euro aan spaargeld opzij hebben gezet. De inflatie was 1,4 procent en de gemiddelde spaarrente 0,57 procent. De koopkracht zal de komende tijd alleen maar verder afnemen, aldus deskundigen in de krant.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.