Nederlandse militairen dood bij oefening Mali

Twee Nederlandse blauwhelmen zijn woensdag bij een mortierschietoefening in Mali om het leven gekomen. Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond.

De omgekomen militairen zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld, aldus het ministerie van Defensie. Beiden zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De zwaargewonde militair is een collega van dezelfde eenheid. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Kidal.

Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Noodlottig incident

,,Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden'', zei premier Mark Rutte. ,,In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt."

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet weten dat de omgekomen militairen in Mali voor een betere wereld streden. ,,Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt." Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet weten ,,zeer aangeslagen te zijn''.

In maart vorig jaar kwamen bij een crash met een Apache-helikopter twee Nederlandse piloten om het leven. Dat gebeurde ook tijdens een oefening.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.