Netwerkoperators boos over brandstichting zendmasten

Netwerkoperators boos over brandstichting zendmasten ANP

Vereniging Monet heeft afgelopen week aangifte gedaan van vier brandstichtingen in zendmasten voor de mobiele netwerken. Bij de antennes in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen is de bekabeling door het vuur zwaar beschadigd, zegt directeur Rob Bongelaar van Monet, dat namens de mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden.

"De operators doen ongelooflijk hun best in deze moeilijke tijd de mobiele netwerken draaiende te houden", zegt Bongelaar. "De beschikbaarheid van een betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang. De verbindingen zijn hard nodig voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en dan zijn er mensen die moedwillig zendmasten in de fik steken. Onbegrijpelijk en onacceptabel."

De directeur dacht bij de eerste brandstichting nog aan een incident. "Maar nu is het al vier keer gebeurd en dan ga je toch denken dat het geen toeval is. Ik spreek verder geen vermoedens uit, maar hoop wel dat de politie kan achterhalen wie hier achter zitten."

Schade

Bongelaar spreekt van schade die in de tienduizenden euro's kan lopen. Erger is dat zendmasten door de brandstichting tijdelijk kunnen uitvallen en er geen mobiel bereik is, zegt hij. "In een straal van 5 kilometer is er dan even geen dekking en dat kan uren duren. Als 112 tijdelijk niet bereikbaar is in een regio, kan dat grote gevolgen hebben."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de sabotage en brandstichting van zendmasten in een reactie een "zorgelijke ontwikkeling", vooral vanwege de eventuele impact. "De uitval van zendmasten kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten", meldt de NCTV op zijn website.

Protest

De nationaal coördinator stelde vorig jaar al vast dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-newerk. "Veelal in de vorm van demonstraties, maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen."

In januari protesteerden zo'n honderd mensen op de Dam in Amsterdam tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders beweren dat de straling van antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu.

Volgens directeur Bongelaar van Monet was bij één brandstichting van afgelopen week op de zendkast de tekst 'Fuck 5G' geschreven.

menu