Nobelprijswinnaar Ben Feringa: 'Meer geld voor onderzoek'

Nobelprijswinnaar Ben Feringa (65) hoopt dat er meer geld en aandacht komt voor fundamenteel onderzoek in Nederland. ,,We kunnen in Nederland echt het verschil maken, maar dan moet er zeker 1 miljard euro beschikbaar komen voor nog meer en beter onderzoek.'' Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij hoogleraar is.

,,We doen het in Nederland eigenlijk heel erg goed met weinig geld", zegt Feringa. ,,Maar we kunnen met die miljard wereldwijd vooroplopen. We hebben daar als wetenschappers al vaker voor gepleit, maar ik blijf me inzetten voor het uitdragen van die boodschap."

Feringa benadrukte dat hij ontzettend trots is op zijn onderzoeksgroep met chemiestudenten uit de hele wereld. ,,We hebben de kennis uit al die landen nodig. In de chemie is elke ontdekking belangrijk. Je helpt elkaar verder naar toepassingen."

Speeltuin

,,Ik hoop dat er altijd ruimte blijft voor een speeltuin waarin we onderzoek kunnen doen", zegt de hoogleraar. ,,Je moet kunnen vallen. Want pas dan kom je tot ontdekkingen. En echt niet elke ontdekking leidt tot een toepassing. Maar het leidt tot kennis en dan komt er vanzelf een toepassing die de wereld kan veranderen. Zonder fundamenteel onderzoek hadden we nu echt geen smartphones, flatscreens en elektrische auto's."

Woensdagochtend werd bekend dat Feringa de Nobelprijs voor Scheikunde heeft gewonnen voor de ontwikkeling van moleculaire motoren met een grootte van 1 nanometer, een miljardste van een meter. Feringa liet weten zich ook in de toekomst te blijven bezighouden met mooi onderzoek. ,,We werken nu met onze studenten aan slimme antibiotica, waarbij nanomotoren de medicijnen heel precies op de plek van de ontsteking kunnen afleveren. Die techniek kunnen we straks ook inzetten bij het bestrijden van tumoren."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.