OM eist 24 jaar cel en tbs tegen Thijs H. wegens drie moorden

OM eist 24 jaar cel en tbs tegen Thijs H. wegens drie moorden ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht 24 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 28-jarige Thijs H., wegens drie moorden.

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden onverhoeds aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht. Volgens het OM zijn zij "op gruwelijke wijze en volstrekt willekeurig uit het leven weggerukt" en "afgeslacht".

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerden dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Hij zou destijds "ernstig psychotisch ontregeld" zijn geweest. Het PBC heeft de rechtbank geadviseerd H. tbs met dwangverpleging op te leggen. Het OM kan zich niet met die conclusies en het advies verenigen, omdat het PBC-onderzoek "incompleet" zou zijn geweest. Volgens justitie moet H. voor verminderd toerekeningsvatbaar worden gehouden.

menu