OM gestraft voor gebrekkige administratie

Het Openbaar Ministerie (OM) is flink op de vingers getikt voor het niet juist bijhouden van wat het in beslag heeft laten nemen bij twee coffeeshops in Amsterdam. Daardoor hoeven de veroordeelde eigenaren geen miljoen euro aan criminele verdiensten terug te betalen.

Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het OM maandag niet-ontvankelijk in een zogenoemde ontnemingsvordering tegen de twee coffeeshophouders. De rechtbank oordeelde in 2013 dat zij ruim een miljoen euro moesten terugbetalen, maar doordat geen correcte administratie is aangelegd van de in beslag genomen boekhouding, is volgens het hof niet te bewijzen hoeveel de mannen precies verdienden met hun verboden handel in softdrugs.

Het hof spreekt van 'ondeugdelijke verslaglegging' en 'toerekenbare tekortkomingen'. Agenten die de financiële administratie in beslag namen, legden dat niet volgens de regels vast in een proces verbaal. Zo is niet meer na te gaan wat er precies werd meegenomen en wanneer. Het OM is een aantal keer gevraagd duidelijkheid te verschaffen, maar dat gebeurde niet. ,,Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie is de enige passende sanctie, gezien de grove veronachtzaming van de belangen van de verdediging", aldus het hof.

De eigenaren van de coffeeshops werden in 2010 veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden softdrugs.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.