Onrustige nacht in tentenkamp Heumensoord

Onrustige nacht in tentenkamp Heumensoord ANP

Een kleine vijftig bewoners van de noodopvang Heumensoord in Nijmegen hebben in de nacht van woensdag op donderdag voor onrust in het tentenkamp gezorgd. De groep, die vooral uit mannen bestond, wilde niet gaan slapen, dreigde onder meer met een bezetting en eiste onmiddellijke verbetering van de leefomstandigheden. De politie was in de buurt, maar hoefde niet in te grijpen, aldus een woordvoerder donderdagmorgen.

Woensdag verscheen een zeer kritisch rapport van de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens over het paviljoendorp voor drieduizend vluchtelingen. Vooral de veiligheid en de gezondheid van de bewoners zouden niet goed zijn geregeld. Een aantal bewoners van Heumensoord klaagt al vanaf de eerste dag over het tentenkamp. Hun klachten waren ook aanleiding voor het onderzoek van de ombudsman.

Alle publiciteit over de klachten leidde woensdag tot een gespannen sfeer in het kamp, die rond 02.00 uur in de nacht tot een uitbarsting kwam. De politie was met diverse eenheden aanwezig rond het paviljoendorp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA kon donderdag nog niks zeggen over de sfeer in de noodopvang.

menu