En wéér gaan we een extra lang lockdown-weekend in. Na Pasen, nu het Koningsweekend. Afgelopen dinsdag werden de coronamaatregelen iets versoepeld. Wat mag er wel en wat er niet dit weekend?

1. Kan ik bij mijn ouders op bezoek?

Dat kan, afhankelijk van de leeftijd van de ouders in kwestie. Voor 70-plussers geldt nu nog het advies: ga er niet op bezoek. Voor mensen onder de 70, mits ze geen gezondheidsproblemen hebben, zijn er geen speciale regels. Voor hen geldt wel het algemene advies: ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal drie bezoekers tegelijk) en houd 1,5 meter afstand. In de tuin koffie drinken is ook een beter idee dan binnen.

Vanaf 29 april (aanstaande woensdag) geldt een soepeler advies voor het bezoeken van 70-plussers: ‘zelfstandig wonende ouderen kunnen dan door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht’, stelt de Rijksoverheid. De reden voor die versoepeling is cru: de druk op de ziekenhuizen is afgenomen, waardoor er meer ruimte is voor nieuwe ziektegevallen. De bezoekregeling voor verpleeghuizen wordt niet aangepast, daar zijn teveel ziektegevallen.

2. Mogen opa en oma weer op de kleinkinderen passen? Want kunnen kinderen nu wel of niet corona doorgeven zonder dat ze symptomen hebben?

Het was deze week een van de meest gestelde vragen aan het corona-informatie nummer (0800-1351) van het ministerie van Volksgezondheid. Het antwoord van het ministerie: ,,Opa en oma (jonger dan 70) kunnen op bezoek komen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt. Bij oppassen is afstand houden lastig. Daarom wordt het dringend afgeraden, omdat ouderen kwetsbaarder zijn.” Dat is wel wat verwarrend omdat na 11 mei naast de scholen ook gastouders weer aan de slag mogen. Kan een gastouder op leeftijd wel afstand houden?

Over de verspreiding via kinderen, zegt de overheid: ,,Kinderen lijken minder klachten te hebben van het virus en op basis van de beschikbare gegevens lijken ze een kleine rol te spelen bij de verspreiding van het virus. Dat blijkt onder meer uit Chinese data. Er wordt nu in Nederland onderzoek gedaan naar de rol van kinderen bij de verspreiding.” Het RIVM stelt dat kinderen ‘eerder ontvangers van het virus zijn dan verspreiders’.

3. Kunnen we überhaupt ergens heen dit weekend?

Het advies van premier Rutte voor de meivakantie, en dus ook dit weekend was: ‘’Ik zou niets boeken. Blijf thuis.” Tegelijkertijd komt er vanuit de recreatiesector een ander geluid. Zo zijn er nog veel Landal-bungalowparken open en te boeken. ,,Wij kiezen ervoor om onze parken zoveel mogelijk open te houden, zodat u kunt blijven genieten van een verblijf midden in de natuur”, staat er op de site.

Ook gaan er campings open, zoals minicamping Uylkenshof op de Veluwe. Daar staan zes ‘luxe safaritenten’ met eigen sanitair (een voorwaarde om open te kunnen). Mensen die in de zorg werken, krijgen dertig procent korting, meldt de website.

Om de verwarring nog groter te maken: in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland ben je met een camper (want eigen sanitair) welkom op de camping, maar in de aangrenzende Veiligheidsregio IJsselland zijn campings ook dicht voor campers. Want daar zien ze het lozingspunt voor chemische toiletten als een gedeelde voorziening en die zijn daar gesloten.

Naar het buitenland is sowieso een stuk ingewikkelder: Nederlanders mogen België niet in als er geen ‘dwingende reden’ is. Duitsland heeft dat verbod niet, maar ontraadt niet-noodzakelijke reizen. In sommige deelstaten zijn toeristische overnachtingen wel specifiek verboden.

4. En een dagje weg?

Evenementen zijn er tot 1 september niet. Dus ook geen Koningsdag maandag. Wandelen in Limburg dan? Die provincie ziet ook liever geen mensen komen. De veiligheidsregio sloot het Heuvelland af voor dagtoeristen, er waren te veel groepen fietsers en wandelaars. Toen er afgelopen weekend toch weer veel dagjesmensen kwamen (waarvan sommigen simpelweg langs de verkeersregelaars en verbodsborden reden), heeft de politie boetes uitgedeeld. Voor de cafés en restaurants hoef je ook niet op pad, die mogen nog niet open.

Samenkomen is sowieso nog verboden: ,,Tegen groepen van meer dan twee personen kan worden opgetreden, ook als men 1,5 meter afstand houdt’, is de overheidsregel nu. Voor jongeren komt er wel meer lucht, maar pas na het weekend: zij mogen vanaf 29 april (woensdag) weer in georganiseerd verband sporten, bij een sportclub.

5. Waarom gelden al die regels eigenlijk nog?

Omdat het virus nog niet onder controle is. Door de maatregelen van de afgelopen maand is de zogenoemde besmettingsgraad onder de 1 gezakt: elke patiënt steekt dus minder dan 1 nieuwe patiënt aan. Dat getal lag eerst ruim boven de 2. Daardoor werden veel mensen ziek én steeg de druk op de ziekenhuizen razendsnel.

Langzaamaan daalt het aantal coronapatiënten op de ic’s nu, maar vrijdag lager er nog steeds zo’n 1000 mensen. Ook meldde het RIVM dat er weer 123 nieuwe patiënten in de ziekenhuizen waren opgenomen. Er stierven 112 mensen, daarmee kwam het totaal aantal slachtoffers op 4289. De vrees is dat bij te veel versoepeling, de besmettingsgraad (sterk) zal stijgen, waardoor de ziekenhuizen weer vol lopen. Op die afdelingen liggen overigens lang niet alleen maar oude mensen, tot nu toe werden er ook bijna 300 dertigers, ruim 700 veertigers en 1600 vijftigers opgenomen met coronaklachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus