Oproep tien burgemeesters: meer politie

Oproep tien burgemeesters: meer politie ANP

Tien burgemeesters roepen donderdag het kabinet in een opiniestuk in de Volkskrant op meer te investeren in de politie. Het ingezonden stuk is ondertekend door de burgemeesters van de grote steden onder wie Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht).

,,Het piept en het kraakt bij de politie. Dat baart ons grote zorgen. Er is fors bezuinigd op de politie en inmiddels is de bodem bereikt'', schrijven de burgemeesters. Ze zijn vooral bang dat de preventieve aanpak van radicaliserende jongeren in de wijk in het gedrang komt. Ze voorzien dat er door eerdere bezuinigingen een structureel tekort aan politiemensen ontstaat. Eerder werd een norm afgesproken van minstens een wijkagent op 5000 inwoners, maar er is zonder nieuwe investeringen volgens de burgemeesters niet genoeg personeel om aan dat minimum te voldoen.

,,De wijkagenten snuiven op wat er is gebeurd en wat er staat te gebeuren'', zegt Van Zanen. ,,Juist als het gaat om terrorisme is dat laatste natuurlijk van het hoogste belang. De wijkagent is geen tovenaar en ook geen garantie dat er nooit een aanslag plaatsvindt, maar deze mannen en vrouwen zijn in ons deradicaliseringsbeleid onmisbaar.''

De nieuwe veiligheidsvraagstukken vergen nieuwe kennis, ict, technologie maar bovenal voldoende capaciteit. Het is een illusie dat de politie de huidige en toekomstige problemen kan aanpakken met minder mensen, aldus de burgemeesters.

Nieuws

Meest gelezen

menu