Overheid nalatig bij Q-koorts?

Was de overheid nalatig? Zijn er patiënten nodeloos gestorven? De staat is door 300 Q-koortspatiënten voor de rechter gesleept. Zij willen één ding: erkenning.

Vandaag dient in Den Haag de rechtszaak waarvan Q-koortsslachtoffers hadden gehoopt dat die nooit nodig was geweest. Driehonderd patiënten willen erkenning voor het leed dat zij als gevolg van de Q-koorts hebben geleden of nog altijd lijden. Bovendien willen zij erkenning voor het leed van nabestaanden, want zeker 74 patiënten overleden aan de chronische variant van de ziekte. Waarschijnlijk zijn het er meer, maar bij hen is de diagnose chronische Q-koorts nooit gesteld.

Epidemie

In 2007 brak de Q-koorts uit in Herpen, bij Oss. Tot 2010 verspreidde de epidemie zich via geitenhouderijen door heel het land. Een groot deel van de mensen die Q-koorts opliepen, merkte daar nooit iets van of genas vrij snel. Een minderheid kreeg last van het hardnekkige Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) of chronische Q-koorts. Bij uitblijven van behandeling kan de chronische variant zulke ernstige hart- en vaatproblemen veroorzaken dat de situatie potentieel dodelijk is. De gevolgen van de ziekte zijn voor een deel van de patiënten groot. Ze hebben last van fysieke klachten, inkomensdaling en kunnen niet meer het leven leiden dat ze gewend waren.

Overheid

Q-koortspatiënten verwijten de overheid dat die bij de uitbraak van de ziekte te laat heeft ingegrepen. Maatregelen die de ministeries bij andere infectieziekten wel snel van stal haalden, zoals een vervoersverbod of een uitrijverbod voor mest, werden pas laat genomen. Daardoor kon de ziekte door heel Nederland veel meer slachtoffers maken dan nodig, stellen de patiënten. In Den Haag voerden destijds de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) de regie over de Q-koortsepidemie.

Patiënten vinden dat deze CDA-bewindslieden het belang van boeren boven de gezondheid van mensen hebben gesteld. Gedupeerden vonden tot dusver nooit gehoor bij de overheid in de vorm van een schulderkenning of financiële compensatie.

Aanklacht

Driehonderd patiënten hebben de staat daarom gezamenlijk aangeklaagd. Advocaat Luc Rohof, die namens de Q-koortsslachtoffers optreedt, denkt dat zeker 150 eisers vanochtend naar Den Haag afreizen. „Het wordt volle bak.”

Rohof zal in de rechtbank niet meteen gaan smijten met concrete geldbedragen die hij van de overheid wil zien. „Veel belangrijker is dat de overheid zelf een gebaar maakt. En als dat niet gebeurt, wil ik dat de rechtbank beslist dat de staat aansprakelijk is voor de schade die door mensen is geleden. Als we dat hebben, dan volgt de rest vanzelf.”

Rohof hintte eerder naar de mogelijkheid dat de overheid samen met verzekeraars van geitenhouders een fonds oprichten. Daar zouden alle slachtoffers van de Q-koortsepidemie, dus niet alleen de driehonderd die aan de rechtszaak van vandaag meedoen, vervolgens aanspraak op kunnen maken, Of de staat, vandaag vertegenwoordigd door landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers, daar oren naar heeft? Dat is de vraag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.