Pechtold mist Rutte in 'Turkse kwestie'

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat het kabinet zich meer moet laten horen om te voorkomen dat de spanningen onder Turkse Nederlanders verder toenemen. Het kabinet houdt zich veel te afzijdig, premier Mark Rutte laat zich helemaal niet zien, schrijft hij donderdag in NRC.

De Turkse crisis vraagt ook in Nederland om politiek leiderschap, stelt hij. ,,De spanningen hebben hun weerslag op mensen met een Turkse achtergrond in Nederland. Hun betrokkenheid is begrijpelijk, bedreigingen niet. In Deventer en Apeldoorn werd brand gesticht. Elders sneuvelden ruiten. Een treurige realiteit, waar het kabinet bitter weinig tegenover zet.´´

Verder moet er scherp worden gelet op Turkse Nederlanders die ,,vlaggend en toeterend Erdogan verdedigen´´, meent Pechtold. ,,Wij juichen een veelkleurige identiteit toe, maar het is onmogelijk als Nederlander hier de vrijheden van onze democratische rechtsstaat te genieten en tegelijk de onvrije dictatuur daar te vereren. Verloochen je afkomst niet, maar verloochen ook je nieuwe thuisland niet´´, aldus de D66-voorman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.