Piloten crash Friesland verhoord

De twee piloten die donderdag betrokken waren bij een botsing waardoor een Zwitsers straaljager neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum, zijn vrijdag verhoord door militaire onderzoeksrechters uit Zwitserland. De twee zouden vrijdagavond nog worden overgebracht naar hun eigen land.

Volgens het Zwitserse persbureau SDA kwam vrijdagmiddag een dertienkoppig onderzoeksteam in Friesland aan. Dit team bestaat onder andere uit twee onderzoeksrechters en twee teamleden die zich ontfermen over de bij het ongeval betrokken piloten. De piloot van de gecrashte straaljager, die zich met zijn schietstoel wist te redden, maakt het naar omstandigheden goed. Hij liep een breuk in een voet op en heeft lichte snijwonden en kneuzingen.

Het ongeval tussen twee straaljagers van het stuntteam Patrouille Suisse gebeurde tijdens een oefening voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de toestellen elkaar. De piloot van de gecrashte F5-E-straaljager wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Hij belandde in een kas. De andere F5-E liep schade op aan de staart, maar de piloot slaagde erin zijn straaljager te landen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.