Politiechef Akerboom naar Landelijke Eenheid

Politiechef Erik Akerboom gaat vrijdag op bezoek bij de Landelijk Eenheid. Hij gaat naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf de zorgen met de collega's bespreken. ,,Hij gaat er heen om te horen hoe het precies zit'', aldus een woordvoerster van de nationale politie. De krant meldt dat er crisis is bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), de antiterreureenheid van de politie.

Volgens de krant verwijt de DSI de politietop dat zij nooit iets terug heeft gezien van het extra geld dat beschikbaar is gesteld voor de dienst. Tussen de 20 en 30 miljoen die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was gereserveerd voor deze dienst zou niet zijn geïnvesteerd. Ook zou er sprake zijn van een verziekte sfeer op de werkvloer, tekort aan materieel, permanente overbelasting en het niet afschermen van privégegevens.

De nationale politie laat in een reactie weten dat het geld wel is geïnvesteerd. ,,De dienst werkt aan een uitbreiding op basis van extra geld dat door het kabinet in mei 2015 aan KMAR (Marechaussee), Defensie en politie is toegekend. Signalen over tekorten aan middelen worden niet herkend. Het geld is niet verdwenen. Er zijn al middelen aangeschaft en ook is geld besteed aan overuren en het werven van nieuwe mensen.''

Wervingscampagne

Half december zei het hoofd van de DSI tegen het ANP dat de instroom in de DSI voldoende was. Hij gaf aan dat er tijd nodig is om de uitbreiding die het kabinet wil, te realiseren. Zeker gezien de specifieke eisen die voor deze elite-eenheid gelden. Daarom is er toen ook een speciale interne wervingscampagne bij de politie gestart om de antiterreurteams aan te vullen.

Een deel van deze teams zitten nu in zogenoemde Rapid Response Teams (RRT). Die zijn 24 uur per dag in Nederland beschikbaar en gaan af op alle meldingen die mogelijk een terroristische achtergrond kunnen hebben.

Gesprek

Wel erkent de politie dat er bij een ander onderdeel dat zich bezighoudt met speciale operaties al langere tijd een grotere behoefte aan middelen, ICT en innovatie is. ,,De leiding betreurt de situatie en gaat in gesprek met de betreffende collega’s.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.