'Praten over inmenging meten met twee maten'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft maandag in Ankara kritische kanttekeningen geplaatst bij de manier waarop in Turkije is gereageerd op de mislukte coup in juli. Hij deed dat in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu.

Die reageerde volgens Turkse media op zijn beurt kritisch. Als het buitenland Turkije de les leest over democratie en de rechtsstaat wordt dit volgens Cavusoglu niet gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, terwijl dit wel zo wordt gezien als Turkije zijn mening geeft over Turken in het buitenland. Cavusoglu noemt dit meten met twee maten.

Volgens Koenders moeten er grenzen zijn aan hoe ver het Turkse optreden kan gaan. ,,Het is begrijpelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen coupplegers, maar dit mag nooit reden zijn om de beginselen van de rechtsstaat en de democratie overboord te gooien'', aldus de bewindsman. Het mogelijk opnieuw invoeren van de doodstraf is volgens Koenders onbespreekbaar als Turkije lid wil worden van de EU.

Geweld en intimidatie

De Nederlandse minister heeft ook zijn zorgen overgebracht over de spanningen in Nederland tussen Turkse groepen. ,,Geweld en intimidatie, tegen wie dan ook, zijn op Nederlandse bodem onacceptabel'', aldus Koenders. Wat er in de Nederlandse samenleving gebeurt is een zaak voor Nederland, waar buitenlandse regeringen niets over te zeggen hebben, aldus Koenders.

Maar volgens Cavusoglu is er geen sprake van Turkse bemoeienis. Hij liet weten dat de Turken in het buitenland hun emoties moeten kunnen uiten, maar er moet volgens hem wel worden gestreefd naar harmonie in de samenleving. Acties moeten bovendien binnen de grenzen van de wet plaatsvinden.

Een van de onderwerpen op Koenders' agenda was de brief van de Turkse consul-generaal in Rotterdam. Die schreef in juli aan een aantal burgemeesters in de regio Rotterdam hoe zij moesten omgaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.