Proces tegen Geert Wilders gaat door

et proces in hoger beroep tegen PVV-leider Geert Wilders gaat gewoon door. Dat heeft het gerechtshof donderdag bepaald. Wilders had verzocht om uitstel, omdat hij nader onderzoek wil doen om zich naar behoren tegen de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie (OM) te kunnen verweren.

Volgens het hof is tijdens de inhoudelijke behandeling genoeg ruimte voor de verzoeken van Wilders en zijn advocaat en is er geen noodzaak voor nader onderzoek. Voor het hoger beroep zijn elf zittingsdagen uitgetrokken.

Wilders had onder meer getuigen willen horen over de aangiftes tegen D66-voorman Alexander Pechtold en de beslissing van het OM om hem niet te vervolgen. Pechtold deed in februari een omstreden uitspraak over Russen, naar aanleiding van de leugen van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) over zijn ontmoeting met Poetin.

,,Minder Marokkanen''

Volgens het hof ligt de beslissing om al dan niet te vervolgen bij het OM. Dat geldt zowel ten aanzien van Wilders als van Pechtold.

Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep. De PVV-voorman liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze ,,minder Marokkanen'' wilden.

Wilders en zijn advocaat beraden zich momenteel op de beslissing van het hof. Later donderdagmiddag komen zij met een reactie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.