Proef met scanner tegen bajessmokkel mislukt

Een proef met een bodyscanner om smokkelwaar buiten gevangenissen te houden is mislukt. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, na berichtgeving van de NOS.

De proef liep een jaar in de gevangenissen in Vught en Zwaag, met dezelfde soort scancabines die op onder meer Schiphol worden gebruikt. De scanners bleken echter niet in staat om de kleine drugspakketjes en telefoons die vaak naar binnen worden gesmokkeld, te detecteren. Het ministerie kijkt nog of er andere scanners zijn, die mogelijk beter smokkelwaar detecteren.

Een proef met een speciale hond die mobiele telefoons kan opsporen is wel succesvol gebleken. Er komt binnenkort een tweede hond bij.

Minister Sander Dekker (Justitie) vindt het jammer dat de scanners niet blijken te werken ,,maar als het niet werkt kan je er beter mee stoppen.'' Dekker benadrukt dat de strijd tegen smokkelwaar niet alleen met viervoeters zal worden gevoerd, maar op veel andere manieren. ,,Denk aan detectiepoortjes bij de ingang, fouilleren, we kunnen ook gevangenen visiteren'', somt hij enkele van de mogelijkheden op.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.