RIVM houdt ontwikkeling Chinees varkensvirus in de gaten

RIVM-baas Jaap van Dissel. Foto: ANP

Het relatief nieuwe type varkensgriepvirus waar Chinese wetenschappers voor waarschuwen, is er een om goed in de gaten te houden, vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooralsnog ziet het instituut echter geen reden voor maatregelen in Nederland.

"We zijn niet preventief allerlei dingen aan het doen, maar volgen de ontwikkelingen via onze internationale netwerken", zegt een woordvoerster. Het instituut volgt bijvoorbeeld de wetenschappelijke publicaties en alle bulletins van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als die aanleiding geven voor actie, kunnen bijvoorbeeld het Nationaal Influenza Centrum van het RIVM en het Erasmus MC worden ingeschakeld voor nader onderzoek.

In hun publicatie in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift PNAS schrijven de Chinese onderzoekers dat de virusstam G4 "alle belangrijke kenmerken van een kandidaat-pandemievirus" in zich heeft. Een pandemie is een wereldwijde epidemie.

G4 is hoogst besmettelijk en kan overgaan van varken op mens, maar er is geen bewijs dat mensen ook elkaar kunnen besmetten.

menu