Raadslid onder 180 aangehouden demonstranten

Het Amsterdamse raadslid Simion Blom (GroenLinks) is zaterdagmiddag in het centrum van Rotterdam samen met ruim 180 demonstranten aangehouden bij de intocht van Sinterklaas. Dat bevestigt de Amsterdamse fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink.

Hij zegt benieuwd te zijn ,,hoe de aanhoudingen nu weer worden uitgelegd''. Volgens Groot Wassink is bij eerdere aanhoudingen ,,telkens achteraf gebleken dat de aanhoudingen onrechtmatig waren''.

De aanhouding van Blom en zijn geestverwanten gebeurde op basis van een noodbevel, dat vrijdagavond werd uitgevaardigd uit vrees voor de komst van demonstranten naar de Maasstad van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Blom maakte daarvan deel uit. Bij de politie was informatie binnengekomen dat de actievoerders mogelijk hun protest zouden verplaatsen van Maassluis naar Rotterdam.

Geweld

Veel agenten uit Rotterdam waren echter ingezet voor de beveiliging van de intocht in Maassluis. Daardoor kon niet gelijktijdig in Maassluis en in Rotterdam of een andere gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond een demonstratie worden gefaciliteerd.

Diverse demonstranten hebben zich tegen hun aanhouding verzet. De agenten waren daarom genoodzaakt geweld te gebruiken, meldt de politie.

Willemsplein

De politie bood de actievoerders bij aankomst in Rotterdam aan hen naar Maassluis te begeleiden, maar ze weigerden dat. Vervolgens toog de groep naar het Willemsplein, waar kinderen en ouders stonden te wachten op de aankomst van de goedheiligman. Daarop werden zij aangehouden.

Het Amsterdamse raadslid Blom zit vast op het politiebureau in Maassluis. Via Twitter liet hij weten: ,,Groep liep kalm zonder enige manier van protest. Omsingeld en gearresteerd. Waarvoor? Voor demo die er niet was?''

De arrestanten krijgen een afdoeningsvoorstel. Die strafbeschikking is mede afhankelijk van de vraag of verzet is gepleegd bij de aanhouding. De politie verwacht dat het merendeel van de demonstranten in de loop van zaterdag op vrije voeten wordt gesteld. Een woordvoerster van Kick Out Zwarte Piet zegt echter dat veel demonstranten het schikkingsvoorstel weigeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.