Radar hoefde camerabeelden niet af te geven

Het tv-programma Radar van AVROTROS was niet verplicht om beelden van een verborgen camera af te geven aan telecombedrijf Pretium. Opnames met de verborgen camera zijn geoorloofd in het kader van vrije meningsuiting en vrije nieuwsgaring, oordeelde het gerechtshof in Den Haag.

Het consumentenprogramma had de opnames gemaakt in een callcenter over de wijze van telefonische klantenwerving door Pretium. De rechtbank oordeelde eerder in 2011 dat de toenmalige TROS de gewraakte beelden wel moest afstaan. Het zou de ,,publieke functie van de journalistiek'' niet schaden, stelde de rechter destijds.

Het hof heeft het vonnis in hoger beroep nu vernietigd. Daarmee is ook een dwangsom vervallen van 500.000 euro die de rechtbank eerder aan de TROS had opgelegd.

Getuigen

Pretium wilde de beelden hebben om te bewijzen dat de TROS zich schuldig maakte aan ,,vergaande beeldmanipulatie en uitlokking''. Volgens het hof zijn daarvoor ook andere mogelijkheden, zoals het horen van getuigen.

Het hoger beroep tegen het eindvonnis van de rechtbank in deze zaak loopt nog. Dat gaat over de vraag of de TROS zich ten opzichte van Pretium schuldig heeft gemaakt aan ,,onzorgvuldige journalistiek''.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.