Rechter bezoekt appartement fatale val Smit

In het onderzoek naar de dood van het Nederlandse model Ivana Smit is door de rechter een bezoek gebracht aan het appartement in Kuala Lumpur waar zij eind vorig jaar van het balkon was gevallen. Dat gebeurde tijdens de eerste van acht zittingsdagen van het zogeheten Coroner's Court. Hierin moet de rechter bepalen wat de oorzaak is geweest van de dood van het achttienjarige model en of er verdachte omstandigheden waren.

De rechter en tientallen andere aanwezigen waren gezamenlijk naar de twintigste en zesde verdieping van het complex in Kuala Lumpur gegaan. Smits oom was daar ook bij, haar moeder niet. Smit viel vanaf het balkon van het appartement van een Amerikaans echtpaar naar beneden en kwam op de zesde verdieping terecht.

De zittingen duren tot en met 24 augustus. Onder anderen worden het Amerikaanse echtpaar gehoord en ook haar ouders, grootouders en vriend zijn opgeroepen.

Drugs

Smit overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de hoofdstad Kuala Lumpur. Op haar lichaam is letsel aangetroffen dat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er sporen van drugs in haar lichaam gevonden. Haar familie gelooft niet dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

De Coroner's Court is een speciale procedure binnen het Maleisische rechtssysteem. Daarin wordt gekeken hoe Smit is gestorven en of er mogelijk iemand strafrechtelijk betrokken is bij haar dood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie is ook bezig met een oriënterend onderzoek. Of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek gaat komen, valt nog niet te zeggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.