Rutte: brexit lijkt een spel geworden

Premier Mark Rutte vindt het schandalig dat Nigel Farage is opgestapt als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP, als zoveelste politieke leider in het Verenigd Koninkrijk. ,,Deze man denkt dat het een groot spel is dat hij gespeeld heeft, alsof het niet echt gaat over de belangen van 65 miljoen mensen. Dit is een spel geworden, lijkt het wel. Ik vind het echt verschrikkelijk'', zei Rutte maandag in het tv-programma Nieuwsuur.

Volgens Rutte is de economie in het land ingezakt en is het politieke systeem in elkaar geklapt. Hij wijst erop dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol heeft in de Europese Unie en een goede bondgenoot is van Nederland.

Farage maakte zijn vertrek maandag plotseling wereldkundig. Brexit-boegbeeld Boris Johnson liet vorige week al weten dat hij niet de man was om premier te worden en de Britten ook daadwerkelijk uit de EU te loodsen.

Rutte kreeg ook vragen over de kritiek op voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Juncker zou soms met zijn gedrag de arrogantie van de macht tonen. Volgens de premier voert Juncker de goede agenda uit en voegt het niets toe om te zeggen dat Juncker weg zou moeten. Rutte liet weten ,,geen commentator over collega-politici'' te zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.