Salafisten voelen zich ware moslims

De FIOD en de politie hebben donderdag op twaalf locaties invallen gedaan bij educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties die verdachte banden hebben met het Midden-Oosten. Er zijn twee invallen gedaan bij moskeeën in Utrecht en Tilburg, maar of die er onderdeel van uitmaken, wil het Openbaar Ministerie niet bevestigen. Beide moskeeën zijn salafistisch.

De term salafisme heeft tegenwoordig betrekking op extreem puriteinse stromingen in de soennitische islam die zich afkeren van de moderne tijd en zich richten op de eerste generaties moslims. Het woord is afgeleid van het Arabische 'Salaf as-Salihin', de vrome voorouders. Salafisten menen de ware moslims te zijn, omdat ze zich op de oorsprong richten.

De term salafisme is lange tijd verbonden geweest met een progressieve stroming uit de negentiende eeuw. Die werd geleid door onder anderen de Egyptenaar Muhammad Abduh (1849-1905). Hij wilde de in de zesde eeuw ontstane islam radicaal moderniseren. De invloedrijke stroming wilde de islam ontdoen van regels die niet van die tijd waren. De islam moest gereed zijn voor een moderne en mogelijk seculiere samenleving. In onze tijd wordt het woord salafisme gebruikt voor soennieten die juist het tegenovergestelde willen. Ze willen terug naar de 'voorouders' en hun regels.

Zuivere islam

De Nederlandse inlichtingendienst (AIVD) gebruikt het woord salafisten voor stromingen die streven naar een zuivere islam. Die zien ze in 'de basis' en niet wat er later in de islamitische leer is opgenomen. De salafisten zijn zo een kleine minderheid onder de naar schatting bijna anderhalf miljard soennitische moslims.

De AIVD onderscheidt drie verschillende soorten: de niet politieke, de politiek actieve en de jihadistische salafisten. De a-politieke salafisten prediken, maar zonderen zich van de niet-islamitische samenleving af. De politieke salafisten brengen hun zaak met veel ijver naar voren en nemen de islam als ijkpunt voor politieke maatschappelijke doelen. De jihadistische salafisten maken in hun ijver gebruik van geweld en vormen een van de belangrijkste groepen binnen het soennitische extremisme dat terroristen schept.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.