'Spreek Widodo aan op zwakke positie arbeider'

De rechten van werknemers in Indonesië zijn alleen maar verder ingeperkt sinds het aantreden van president Joko Widodo. Zo heeft zijn regering een wet aangenomen waardoor de vakbonden niet meer zelf over een minimumloon kunnen onderhandelen. Dat zegt de FNV vrijdag. Widodo kwam donderdagavond in ons land aan voor een bezoek van een dag.

De vakbond vindt dat premier Mark Rutte de slechte situatie van Indonesische werknemers op de agenda moet zetten. ,,Zeker nu Nederland voorzitter van de Europese Unie is, kan hij niet anders dan dit probleem aankaarten'', aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

,,Ondanks alle beloftes in verkiezingstijd heeft Widodo sinds hij president is de situatie van werknemers in zijn land alleen maar verslechterd'', aldus Heerts. ,,Een ander voorbeeld is de zogenoemde Vitality Act, waarbij bedrijven een speciale status krijgen. Daardoor mogen vakbonden geen actie meer voeren binnen dat bedrijf.'' Volgende maand gaat Heerts op zijn beurt naar Indonesië op uitnodiging van de vakcentrale KSPI.

Het is overigens voor het eerst in zestien jaar dat een Indonesisch staatshoofd Nederland bezoekt. Dat bezoek begint vrijdag met een werkontbijt op het Catshuis in Den Haag met premier Rutte en enkele leden van het kabinet. Later op de dag neemt Widodo een kijkje op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam, praat hij in Den Haag met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven en gaat hij langs bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.