Staande ovatie voor Alders

Vertrekkend Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders heeft op een informatieavond in Appingedam een staande ovatie gekregen van zo'n honderd aanwezigen. Hij was geraakt door het gebaar: ,,De emoties slaan ogenblikkelijk op mijn stem. Dank u wel voor deze ontvangst", zei hij in een filmpje van een verslaggever van Dagblad van het Noorden.

De bijeenkomst was bedoeld als informatieavond, maar kreeg het karakter van een afscheid nu Alders zijn vertrek heeft aangekondigd. Hij geeft er de brui aan naar aanleiding van het besluit van minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om voor een kleine 1600 woningen in het aardbevingsgebied voorlopig geen versterkingsadvies te laten maken. Dat druist volgens Alders in tegen wat hijzelf met de bewoners heeft afgesproken en daarmee is zijn integriteit in het geding, zo verklaarde hij woensdag.

Een van de aanwezigen in Appingedam noemde minister Wiebes om die reden ,,een lul". Burgemeester Anno Wietze Hiemstra zei het diplomatieker: ,,Het is te vroeg om de versterkingsoperatie 'on hold' te zetten. Er wordt gesold met de veiligheid van de inwoners."

Heroverwegen

Uit de zaal kwam nog een vraag of Alders zijn besluit om weg te gaan wellicht wilde heroverwegen. Dat zit er niet in, zei Alders. ,,Het is een hele vergaande stap. Ik blijf hier overigens gewoon wonen en kan altijd - linksom of rechtsom - ergens bij betrokken zijn.’’

Voor de avond waren 850 adressen in Appingedam uitgenodigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.