Steekproef ziekenhuis Tilburg: 28 medewerkers besmet

Steekproef ziekenhuis Tilburg: 28 medewerkers besmet ANP

Uit een steekproef onder medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg blijkt dat 28 van hen het coronavirus hebben opgelopen. Het ziekenhuis, met twee vestigingen in de Brabantse stad, heeft 301 medewerkers getest. Geen van hen was in risicogebied geweest. Ze hadden ook voor zover bekend geen contact met mensen bij wie een besmetting is vastgesteld.

Het ETZ deed de steekproef op verzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat beter in beeld wil krijgen hoeveel mensen daadwerkelijk het virus hebben opgelopen. Vooral in Brabant is van veel mensen die besmet zijn de bron niet duidelijk. De testresultaten uit Tilburg bevestigen dat besmettingen "onder de radar" kunnen blijven.

Ook in vijf andere Brabantse ziekenhuizen is het personeel getest. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Verkoudheidssymptomen

Het ETZ test alle personeelsleden die verkoudheidssymptomen krijgen. Als blijkt dat ze het virus hebben, gaan ze thuis in quarantaine totdat ze zijn uitgeziekt. Ook patiënten met luchtwegklachten en koorts worden geïsoleerd en getest.

Voor duiding van de testresultaten en vragen verwijst de woordvoerder van het Tilburgse ziekenhuis naar het RIVM. Het instituut verwacht dinsdagmiddag met meer informatie te komen over de steekproef in Brabant.

Het onderzoek fungeerde als 'thermometer' voor de provincie waar de meeste besmettingen zijn geconstateerd. Een steekproef onder de hele bevolking was op zo'n korte termijn praktisch niet haalbaar, daarom is gekozen voor testen onder het personeel van ziekenhuizen.

menu