Strengere regels voor politieke partijen EU

Alleen nationale partijen kunnen voortaan nog een Europese partij oprichten die in aanmerking komt voor EU-subsidie. Het Europees Parlement heeft daarmee ingestemd (561 tegen 89), onder meer om te voorkomen dat door een enkel individu opgerichte partijen geld opstrijken.

De nieuwe regels geven het parlement meer mogelijkheden om onterechte subsidies terug te vorderen en fraudeurs aan te pakken. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten nationale partijen het logo en programma van hun Europese partij op hun website zetten.

Van de fondsen wordt nu 15 procent gelijk verdeeld over de Europese partijen, ongeacht het aantal kiezers dat ze achter zich krijgen. Dat gaat terug naar 10 procent, zodat de grote partijen meer krijgen.

EVP

Het parlement wil de nieuwe regels in juni invoeren, zodat ze van toepassing zijn op de Europese verkiezingen van volgend jaar mei. Bestaande partijen krijgen twee maanden de tijd om aan te tonen dat ze terecht zijn geregistreerd.

De grootste partij in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP waar het CDA onder valt, ontving vorig jaar ongeveer 9 miljoen euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.