Strijd lijsttrekkerschap PvdA losgebarsten

De strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA lijkt donderdag te zijn losgebarsten. Eerst meldde zich Tweede Kamerlid Jacques Monasch zich als kandidaat en later op de middag meldde de NOS dat vicepremier Lodewijk Asscher zijn kandidatuur maandag bekend gaat maken.

Huidig partijleider Diederik Samsom kondigde eind vorige maand al aan de Partij van de Arbeid opnieuw te willen gaan leiden bij de verkiezingen die voor 15 maart staan gepland. Mogelijk stelt ook Paul Tang, leider van de partij in het Europees Parlement, zich nog kandidaat.

De NOS baseert zich op anonieme bronnen in Den Haag. Rond het Binnenhof wordt de aankondiging van Asscher al lang verwacht. Kringen rond Asscher bevestigden de kandidatuur donderdag niet. Zij wezen er maar weer eens op dat Asscher tot 24 oktober de tijd heeft om zich kandidaat te stellen.

De oud-wethouder uit Amsterdam en huidig minister van Sociale Zaken wordt vaak de kroonprins van de sociaaldemocratische partij genoemd. Vrijwilligers hebben al een campagneteam geformeerd voor als hij de stap daadwerkelijk zet. Ook op Facebook hebben zijn aanhangers zich verenigd.

Ook een aantal lokale PvdA-functionarissen riepen Asscher donderdag op de partij te gaan leiden. Fractieleiders en wethouders uit onder meer Utrecht, Arnhem, Enschede en Amsterdam schrijven dat ze Asscher ,,onze beste man vinden voor de toekomst. Wij geloven dat hij onze idealen het best kan verwezenlijken''.

Binnen de partij zou Samsom op de meeste steun kunnen rekenen, meldde een peiling van het actualiteitenprogramma EenVandaag eerder. In de enquête onder meer dan achthonderd partijleden kreeg Samsom 44 procent van de stemmen. De vicepremier bleef steken op 26 procent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.