'Supers blijven opvallend stunten met keurmerkloze varkenshaas'

'Supers blijven opvallend stunten met keurmerkloze varkenshaas' ANP

Tien supermarkten blijven maar stunten met keurmerkloze varkenshaas, telde dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Zij houdt door middel van het bestuderen van folders een Kiloknaller Monitor bij en daarbij viel haar speciaal deze, ook vooral bij feestdagen populaire vleessoort op.

"Ruim de helft van de aanbiedingen met varkenshaas heeft nog altijd geen keurmerk (51 procent)", meldt Wakker Dier verwijzend naar het sterrensysteem Beter Leven van de Dierenbescherming. Voor de Kiloknaller Monitor keek ze naar de eerste drie kwartalen van dit jaar. De organisatie is extra teleurgesteld, doordat er jaren geleden al plannen waren in de sector om het leven van varkens te verbeteren.

Varkenshaas is echter zelfs "opvallend vaak" zonder keurmerk in de aanbieding, constateert Wakker Dier. Een varken levert slechts twee hazen: "Elk bakje met twee keurmerkloze varkenshazen staat voor één varken met een rotleven", stelt Wakker Dier. Speklappen en karbonades bijvoorbeeld hebben wel altijd een dierenwelzijnskeurmerk en daarvan kunnen er veel meer uit één varken worden gesneden.

Albert Heijn en Spar hadden de eerste negen maanden van dit jaar geen kiloknallerhaas in de aanbieding. "Albert Heijn zelfs al niet meer sinds medio 2016. Het kan dus ook anders", zegt Wakker Dier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland